verslagen

Koningsdag 2022

 

   Op woensdag 27 april 2022 zijn wij (Gilde Sint Barbara en Sint Lucia Uden) samen met het Gilde Sint Jacobus uit Zeeland naar Schaijk vertrokken om daar gezamenlijk koningsdag van gemeente Maashorst te vieren.

We werden ontvangen in het dorpshuis “De Phoenix” waar we eerst genoten van een kopje koffie/thee en een petit fout. Daarna gingen we ons opstellen bij de ingang om alle gedecoreerde te ontvangen.

Na de toespraak van de burgemeester in het dorpshuis zijn we met z’n allen naar buiten gegaan en kon het overvendelen door de vaandrig van Gilde Uden beginnen al volgend door een vendelgroet van de vendeliers van het gilde Zeeland.

De Koningen begeven zich naar de vlaggenmast en tijdens het hijsen van de vlag word het Wilhelmus door de fanfare Concordia  gespeeld en gezongen door koor Tiona.

Hierna heffen we met z’n allen het glas en toosten we met elkaar op de gedecoreerde en op de jarige koning.

Het was een mooie ochtend waarop het zonnetje prachtig scheen en wij genoten hebben van ons optreden samen met het Gilde uit Zeeland.


Uitnodiging Boekel Uden in Zeeland

 

Om 2 uur was het al druk op het veld aan het worden. We werden ontvangen met een lekker kopje koffie met een heerlijke plak appeltaart, het liet zich goed smaken, op het einde was de appeltaart op.

De voorzitter hete ons welkom, daarna werd er geschoten en jeu de boules gespeeld.

De stemming zat er goed in er werd flink gebuurt iedereen had het geweldig naar de zin.

Tijdens de middag was er gelegenheid voor een hapje en een drankje, de bediening was uitstekend niemand kwam ook maar iets tekort, er was nog een prijs te winnen, die ging naar zeeland.

Toen iedereen voldaan was keerde we weer huiswaarts na een geweldige middag. Er werd al een datum voor volgend jaar vastgelegd deze is op 10 juli in Uden.

Namens Boekel en Uden bedanken wij de organisatie voor de geweldige inzet om het allemaal mogelijk te maken 

Zondag 23 juni 2019.

Bij het gildehuis  St. Agatha in Boekel wordt het rond de klok van 14.00 uur lekker druk. Vanwege de warmte worden de auto’s zoveel  mogelijk in de schaduw geparkeerd. De gildebroeders/gildezusters uit Zeeland en Uden met hun partners zoeken een lekkere zitplaats in de schaduw tussen de aanwezige gildeleden uit Boekel.

Als allen voorzien zijn van koffie en koek heet de hoofdman van gilde St. Agatha allen een bijzonder welkom op dit tweede verbroederingsfeest. Hij houdt een korte ludieke toespraak en de feestelijke stemming is al meteen aanwezig.

Tijdens het verbroederingsfeest wordt er met de kruisboog voor “dorpskoning” geschoten. Op een schutsboom van 12 m hoog staat een houten vogel. De schutter welke het laatste stukje van de vogel afschiet is “dorpskoning”, te weten: Koning van Zeeland of Uden of Boekel.

Al snel vliegen  de eerste stukken van de houten vogel eraf en er wordt fanatiek gestreden. Na 42 rake schoten geeft de vogel zich gewonnen en valt de laatste pluim naar beneden.

Gerrit Janssen van gilde St. Agatha wordt de eerste “dorpskoning”. Door Jos Huijben , de Hoofdman van gilde St. Agatha, wordt hij gehuldigd door hem een verzilverd schild aan te bieden  met daarin de wapens van de drie gilden gegraveerd.

Naast het schieten met kruisboog werd er ook jeu de boules gespeeld. Te horen naar het aantal decibels wat zo nu en dan te horen was, zat er de stemming ook daar goed in.

De deelnemers aan het koningschieten vonden het schieten met de kruisboog zo leuk dat ze daarna gingen schieten op de wip. Daarbij wordt er geschoten op een schijf die op een schutboom van 12 m hoog is geplaatst. Na enige oefening werd zelfs op een kleine schijf geschoten. Dit was voor veel schutters een stuk moeilijker als op de grote vogel, maar het plezier was er niet minder om.

Tegen de klok van 18.00 uur trok de lucht van bakken en braden rond het gildehuis. Nadat de inwendige mens tevreden gesteld was, werden er nog een paar gezellig uurtjes met elkaar doorgebracht.

Een geslaagd, gezellig verbroederingsfeest!  Allen zien uit naar een volgende keer.

 

Jos Huijben, Hoofdman van gilde St. Agatha Boekel.